این مقاله با عنوان پاراشوت چیست در تاریخ 22 اردیبهشت سال 1401 آپدیت و بروز رسانی شد.
احتمالا در فیلمهای هالیوودی دیده اید که شخصی با شلیک به سیم بکسل های آسانسور یا قطع آنها باعث سقوط آسانسور میشود. خوشبختانه این اتفاق فقط در فیلمها می افتد. در دنیای واقعی و یک آسانسور استاندارد پاراشوت بلافاصله وارد عمل می شود و کابین را متوقف می کند. این قطعه وظیفه دارد در صورت وجود مشکل در کنترل سرعت آسانسور و پس از تحریک توسط گاورنر کابین را متوقف کند. پاراشوت (به انگلیسی parachute ) به معنای چتر نجات است. از این قطعه با نام ترمز ایمنی هم یاد می شود. اما ترمز ایمنی چگونه کار میکند؟ با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید تا به این سوال پاسخ دهیم.
گاورنر چیست و ارتباط آن با پاراشوت چیست؟

نمی توان درباره ترمز ایمنی صحبت کرد و نامی از گاورنر نبرد. پاراشوت و گاورنر هر دو از اجزای مهم سری ایمنی آسانسور میباشند که مکمل یکدیگرند. گاورنر طوری طراحی شده است که در صورتیکه سرعت حرکت کابین آسانسور از مقدار معینی بالاتر برود قفل میشود. همین قفل شدن باعث میشود پاراشوت وارد عمل شود . اما این کار را چگونه انجام میدهد؟
مجموعه گاورنر از گاورنر بالا، گاورنر پایین ، سیم بکسل مخصوص، وزنه گاورنر و حداقل دو میکرو سوییچ تشکیل شده است. یک سر سیم بکسل از یک طرف به رابط پاراشوت متصل می شود.سیم بکسل پس از عبور از روی گاورنر بالا و چرخش و عبور از روی گاورنر پایین مجددا به رابط پاراشوت متصل میگردد.به طوری که تشکیل یک حلقه را می دهد.
رابط پاراشوت از یک طرف به پاراشوت وصل است و با کابین حرکت میکند. از طرف دیگر نیز به سیم بکسل وصل است و باعث میشود فلکه گاورنر با حرکت کابین بچرخد. اگر به هر دلیلی سرعت آسانسور بیش از سرعت مجاز بشود فلکه چرخنده قفل می شود و عدم حرکت سیم بکسل باعث میشود رابط کشیده شود و ترمز ایمنی عمل کند.
محل نصب پاراشوت و گاورنر در آسانسور کجاست
پاراشوت را می توان در بالا یا پایین کابین آسانسور نصب کرد. معمولا این قطعه زیر یوک کابین و در دو طرف یوک در مجاورت هریک از ریل های راهنمای کابین نصب می گردد. سیم بکسل گاورنر نیز توسط یک دسته (رابط پاراشوت) به پاراشوت متصل میشود. گاورنر بالا داخل موتور خانه و بطور ثابت نصب میشود. گاورنر پایین در نزدیکی کف چاهک نصب میگردد.
سیم بکسل ممکن است در طول زمان تغییر اندازه بدهد( مثلا به دلیل کشش طولانی مدت طول آن بزرگتر بشود) پس برای خنثی کردن اثر تغییرات طول سیم بکسل گاورنر پایین ثابت نصب نمیشود و از سیم بکسل آویزان است. برای اطمینان از همیشه در کشش بودن آن هم یک وزنه با قلاب به آن وصل میشود تا همیشه در کشش باشد و سیم بکسل روی فلکه سر نخورد.
این مجموعه چگونه عمل میکنند
زمانی که بر اثر سرعت بالای کابین گاورنر قفل میکند سیم بکسل گاورنر از حرکت می ایستد. از طرفی کابین در حال حرکت است پس دسته متصل به پاراشوت کشیده می شود و فک های پاراشوت را به هم نزدیک میکند و آنها را با ریل راهنما درگیر میکند. هرچه سرعت آسانسور بالاتر باشد یا وزن کابین بیشترباشد فک ها بیشتر با ریل درگیر میشوند. در نتیجه نیروی نگه دارنده پاراشوت قوی تر عمل می کند. رابط پاراشوت پس از توقف آسانسور باز هم سر جای خود می ماند و باید بصورت دستی توسط سرویسکار آزاد شود.
هنگام عمل کردن ترمز ایمنی میکرو سوییچ های روی آن و گاورنر باعث قطع شدن سری ایمنی میشوند که ادامه کار آسانسور را ملزم به مراجعه سرویس کار و رفع خطای آن میکند.
اگر سیم بکسل گاورنر به هر دلیلی بریده شود برای جلوگیری از ایجاد خطر یک میکرو سوییچ بر روی فلکه پایین گاورنر قرار دارد که در این شرایط سری ایمنی را قطع می کند.
گاورنر ها معمولا در سرعت های بیش از 15 الی 25 درصد بیشتر از سرعت مجاز اقدام به فعال کردن پاراشوت می نمایند. گاورنر همزمان با فعال کردن پاراشوت سری ایمنی را هم قطع می کند.
گاورنر ها
گاورنرها دو بخش دارن یک بخش الکتریکی که شامل یک سوییچ ایمنی میشه و بخش مکانیکی که اجزای اصلی سیستم گاورنر رو تشکیل میده. اتفاق اصلی که تو سیستم گاورنر میوفته تشخیص سرعت کابین به صورت کاملا مکانیکی و بدون نیاز به برق. این یعنی گاورنر برای حالت اضطراری ساخته شده و حتی قطع برق هم اثری روش نداره . توی بعضی از سیستم ها روی گاورنر اینکودر هم نصب میکنن تا موقعیت دقیق کابین رو به درایو بفرستن.
ما دو نوع گاورنر داریم. در واقع گاورنر ها از دو مکانیزم برای تشخیص سرعت کابین استفاده میکنند:
نوع اول گاورنر ها، گاورنر های پاندولی هستند که در ایران و بقیه کشور ها بسیار رایج هستند.
نوع دوم گاور نر ها نیز گاورنر های گریز از مرکز هستند که کمتر مورد استفاده قرار میگیرند.
سیستم گاورنر یک فلکه کششی دیگر داخل چاه نیاز دارد تا کشش مناسب را در این طناب فولادی ایجاد کند.
از نکته های مهمی که باید درمورد گاورنر ها به اون توجه کنید اینه که:
فیلم نحوه عملکرد گاورنر
در این ویدئو خواهیم دید که یک گاورنر چطور کار میکند و عملکرد آن چگونه است. در این ویدئو همچنین با قطات داخلی گاورنر آسانسور نیز آشنا شده و میفهمیم که چطور آسانسور و گاورنر آسانسور ها کار میکنند.
آسانسور ها به صورت مکانیکی توسط گاورنر میتوانند سرعت آسانسور را تشخیص بدهند گاور نر در هنگام فعال شدن قفل میشود و باعث میشود سیم بکسل کشیده شود وفک های پاراشوت به ریل چسبیده و آسانسور را توسط نیروی اصطکاک نگه میدارند.
گاورنر و ترمز ایمنی باید دارای چه شرایطی باشند
شیار های گاورنر باید طوری طراحی شوند که از سر خوردن سیم بکسل روی آن جلوگیری کنند. همچنین جنس فلکه گاورنر باید طوری باشد که در اثر حرکت بکسل روی آن دچار خوردگی نشود. همچنین مشخصات و سریال گاورنر باید توسط یک پلاک فلزی بصورت کاملا خوانا روی آن نصب شود. در روی پلاک مربوط به گاورنر مقادیر زیر مشخص می باشد:
نماد |
معنی |
یکا |
V1 |
سرعت عکس العمل در کنترل کننده مکانیکی |
m/s |
p |
مجموع جرم کابین خالی و بکسل های آن |
kg |
q |
بار نامی آسانسور |
kg |
k |
انرژی جذب شده توسط هر کدام از ترمز ها |
j |
gn |
شتاب جاذبه در سقوط آزاد |
m/s2 |
h |
ارتفاع سقوط آزاد |
m |
همچنین شتاب کند شونده باید مقداری بین 0.2gn تا 1gn داشته باشد.
دقت کنید که حتی با وجود پاره شدن کابل ها این ترمز باید به تنهایی قادر به متوقف کردن کابین آسانسور باشد. ضمنا عملکرد ترمز ایمنی کاملا مکانیکی است و حتی در صورت قطع برق هم کار می کند. سیم بکسل گاورنر باید از جنس فولاد ، نرم و انعطاف پذیر و حداقل 6 میلی متر قطر داشته باشد.
پاراشوت ها بسیار حساس می باشند. بهمین دلیل هنگام نصب آن باید دقت کنیم که دسته آن کاملا سفت نباشد. در صورت سفت بودن دسته ممکن است پاراشوت با کمترین نوسان عمل میکنند.
آیا برای کادر وزنه هم ترمز ایمنی مورد نیاز است؟
در حالت عادی نیازی به استفاده از ترمز ایمنی برای کادر وزنه احساس نمی شود. اما طبق قانون اگر در زیر کادر وزنه محل عبور وجود داشته باشد ( مثلا ساختمان هایی که طبقه همکف تجاری است و آسانسور از طبقه اول شروع می شود و در زیر کادر وزنه امکان عبور افراد وجود دارد) باید برای کادر وزنه نیز ترمز ایمنی قرار داد.
اگر برای کادر وزنه ترمز ایمنی قرار دهیم باید سرعت نامی گاورنر آن 10 درصد بیشتر از گاورنر کابین باشد. زیرا باید مطمئن شویم ابتدا پاراشوت روی کابین عمل می کند و سپس پاراشوت روی قاب وزنه عمل کند.(اگر ابتدا پاراشوت روی قاب وزنه عمل کند فشار ناگهانی زیادی را به کابین وارد میکند).
انواع و کاربردهای این قطعه چیست؟
پاراشوت آنی :در این مدل فک ترمز مستقیما با ریل آسانسور در تماس می باشد. شتاب منفی ایجاد شده توسط این مدل بسیار بالا بوده و در حد برخورد کابین با یک مانع نظیر ضربه گیرهای بافر ته چاه می باشد . بنابر این از آن برای آسانسور های با سرعت کمتر از شش دهم متر بر ثانیه استفاده می کنیم.
پاراشوت های آنی یا لحظه ای تقریبا منسوخ شده اند چرا که ساختار آن ها به نحوی بود که باعث ترمز ناگهانی میشد و این کار به مسافران آسانسور در هنگام ترمز آسانسور ضربه ی زیادی وارد میکرد.
پاراشوت از نوع آنی با ضربه گیر: این مدل مانند پاراشوت آنی است با این تفاوت که از یک ضربه گیر در آن استفاده میشود. این مدل برای آسانسور های تا سرعت یک متر بر ثانیه مناسب است.
پاراشوت تدریجی : در این مدل یک لنت مستهلک شونده قرار دارد که باعث می شود توقف آسانسور نرمتر انجام شود و برای آسانسور های با سرعت بالاتر از یک متر بر ثانیه مناسب است.
پاراشوت تدریجی در زمان بیشتری نسبت به پاراشوت آنی آسانسور را نگه میدارد که همین زمان بیشتر باعث میشود آسانسور در هنگام ایستادن نرم تر بایستد.
پاراشوت ها میتوانند هم بالای کابین قرار بگیرند و هم در پایین کابین اما امروزه اکثر پاراشوت ها را در پایین کابین قرار میدهند.
پاراشوت ها در دو نوع یک طرفه و دو طرفه موجود می باشند. نوع یک طرفه فقط در زمان سقوط آسانسور میتواند آسانسور را متوقف کند .ولی نوع دو طرفه هم در زمان سقوط و هم بالا رفتن میتواند عمل کند. اگر ترمز ایمنی از نوع یک طرفه باشد بایستی جهت چرخشی که باعث عملکرد پاراشوت است روی گاورنر موجود در موتور خانه علامت گذاری شود.


تفاوت پاراشوت و گاورنر
تفاوت گاورنر و پاراشوت این است که گاورر در بالای پشت بام و در کنار تابلو فرمان قرار میگیرد اما پاراشوت در زیر کابین قرار میگیرد. این دو قطعه در آسانسور ها عملکردی مکمل عملکرد همدیگر دارند و باعث میشوند آسانسور ها به درستی کار خود را انجام داده و از آسیب رسیدن به آسانسور و به خطر افتادن جان آن ها جلوگیری میکند.


نحوه ی نصب و تست پاراشوت آسانسور
در این ویدئو به صورت کامل نحوه ی نصب و عملکرد پاراشوت آسانسور هارا با همدیگر میبینیم. همچنین در این ویدئو خواهیم دید که بعد از نصب آسانسور چگونه پاراشوت را تست کرده و از درست کار کردن آن اطمینان حاصل پیدا میکنند.
باید توجه داشت که همواره پس از نصب هر قطعه ای در آسانسور باید آن قطعه تست شود تا سلامت سرنشینان آسانسور به خطر نیوفتد.
به طور کلی سیستم ترمز اضطراری آسانسرور همان قطعه ای است که اگر هیچ کدام از مدار ها و مکانیزم های امنیتی آسانسور عمل نکذند و یا خطا مواجه شدندو یا حتی اگر سیم بکسل ها پاره شدند وارد عمل میشود و مانع سقوط آسانسور میشود.
خرید پاراشوت
قیمت خرید پاراشوت آسانسور در زمان نگارش این مقاله ( بیستم و سوم بهمن ماه سال 1400 ) در بازار تقریبا از 1.500.000 شروع شده و تا 2.000.000 میلیون تومان ادامه دارد. اما باید توجه داشت از آن جا که مواد خام و اولیه پاراشوت های آسانسور خارجی بوده با تغییر و نوسانات دلار دچار تغییر میشود.
البته باید توجه داشت که قیمت خرید پاراشوت های آسانسور بستگی به مواردی همچون جنس، تعداد محصول و حتی گارانتی نیز دارد.
به همین خاطر ما پیشنهاد میکنیم برای خرید پاراشوت و کسب اطلاع از قیمت روز این محصول از طریق واتساپ با ما در ارتباط باشید. همچنین میتوانید برای خرید پاراشوت آسانسور و خرید گاورنر آسانسور از طریق صفحه فروشگاه قطعات آسانسور سایت ما خریداری نمایید.
دانلود PDF مقاله پاراشوت
برای دسترسی همیشگی به متن این مقاله و استفاده آزاد از مقاله بررسی لیمیت سوییچ ها همواره میتوانید از قسمت زیر نسبت به دریافت و دانلود مقاله اقدام نمایید.
اگر این مقاله برای شما مفید بوده و یا هر گونه سوال انتقاد و پیشنهادی دارید در قسمت کامنت ها با ما در جریان بگذارید. برای بهبود این مقاله از نظر شما چه کاری باید انجام داد ؟
|
اگر این مقاله برای شما مفید بوده و یا هر گونه سوال انتقاد و پیشنهادی دارید در قسمت کامنت ها با ما در جریان بگذارید. برای بهبود این مقاله از نظر شما چه کاری باید انجام داد ؟
۴ پاسخ
با سلام ممنونم
خواهش میکنم.
بسیار خوشحالیم که مطالب سایت برای شما کاربردی و آموزنده بوده
ممنون و متشکر جهت درج مقاله پیرامون پاراشوت ها و گاورنر.
سلام، با آرزوی موفقیت و خسته نباشید برای شما.
خوشحالیم که مطلب ما در مورد گاور نر های آسانسور و پاراشوت های آسانسور برای شما مفید بوده.