این مقاله درایو (اینورتر)آسانسور چیست در تاریخ 22 اردیبهشت سال 1401 آپدیت و به روز رسانی شد.
درایو آسانسور نقش مهمی در ایجاد حرکت آسانسور دارد. در این مقاله از سایت شرکت البرز آسانبر سناباد در خدمت شما هستیم تا در مورد نقش اینورتر در آسانسور و هچنین سیستم های درایو open loop و close loop صحبت کنیم.
باید توجه داشت که به درایو ها اینورتر نیز میگویند.
میدانیم آسانسور از کابین، موتور و مقداری وزنه در جهت مخالف کابین(برای ایجاد تعادل) تشکیل شده است. حرکت این مجموعه توسط تابلو فرمان کنترل میشود. داخل تابلو فرمان بخشی معروف به درایو آسانسور یا اینورتر وجود دارد.
درایو آسانسور چیست + فیلم
حتما برای شما هم پیش آمده است که در هنگامی که سوار آسانسور شده اید، آسانسور شروع به تکان خوردن کند و باعث نگرانی شما و همراهانتان شود. بهتر است بدانید این تکان خوردن آسانسو که باعث ترس و نگرانی شما و مسافران میشود در اثر سرعت گرفتن آسانسور است.
از آن جایی که درایو (اینورتر) آسانسور ها وظیفه تنظیم سرعت آسانسور را دارند با نصب و استفاده از آن ها میتوان این مشکل تکان خوردن آسانسور را حل کرد تا آسانسور دیگر تکان نخورد.
به نحوی میتوان گفت کار درایو در آسانسور کنترل سرعت و گشتاور موتور است.
درایو ها یا هما اینورتر ها تنها از یک نوع نیستند و انواع مختلفی دارند که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت. برای مثال میتوان به اینورتر های دو سرعته اشاره کرد که با ایجاد فشاری اندک بر روی موتور باعث می شوند تا موتور به آرامی دور بگیرد و سرعت به طور ناگهانی اضافه نشده و آسانسور از تکان های شدید در امان باشد.
اگر بخواهیم به صورت کلی تر بیان کنیم میتوان گفت :
اینورتر یا درایو، تجهیزات الکتریکی است که به وسله اون میتونیم سرعت موتور آسانسور رو از صفر تا سرعت نامی تغییر بدیم تا ضربه هایی که ناشی از تابلو های کنتاکتوری یا دو سرعته داشتیم رو حذف کنیم و یک حرکت نرم در کابین ایجاد کنیم.
به زبان ساده سیستم عملکرد درایو اینگونه است که برق ورودی را دریافت میکند و با توجه به اطلاعاتی که ما به وسیله سیگنال های اکتریکی به آن میدهیم برق خروجی را که ب سمت آسانسور میرود را کنترل میکند و باعث میشود به مسافر ضربه ای وارد نشود.
درایوهای آسانسوری معمولا در یک دسته بندی کلی به دو نوع تک فاز به سه فاز و سه فاز تقسیم میشوند. تابلو فرمان و درایو با هم در آسانسور ها در ارتباط هستند و فرمان شروع و پایان حرکت از طرف تابلو فرمان به سمت درایو ارسال میشود.
عکس درایو های تک فاز و سه فاز رو میبینید :

طرح کلی نوه عملکرد درایو اینوطره که اول سه فاز متناوب رو دریافت میکند و سپس آن ها را یکسو کرده بعد از آن برف یکسو شده وارد بخش سوییچینگ میشود و توسط IGBT ها فرکانس دلخواه تولید میشود و سر ترمینال عای خروجی درایو میرسد.
از مزیت های درایو در آسانسور ها به غیر از ایجاد منحنی حرکت میتوان به استارت استوپ نرم، کنترل دور به صورت دلخواه همچنین جریان راه اندازی کمتری میکشه و در نتیجه مصرف رو به شدت کم میکنه علاوه بر اینکه درایو ها باعث محافظت و افزایش طول عمر مفید موتور ها میشوند. یکی دیگر از مزیت های درایور ها این است که حجم سیم کشی کم میشود وفضا کمتراشغال شده و این باعث میشود که طراحی و عیب یابی به صورت راحت تری امکان پذیر شود.
انواع درایو آسانسور
درایو آسانسور ها انواع مختلفی دارد که در ادامه به بررسی و مقایسه آن ها میپردازیم:
1.درایو تابلو فرمان دو سرعته:
همان طور که از نام این نوع از درایو ها مشخص است از ای نوع از اینورتر ها برای آسانسور هایی که قابلیت حرکت با دور سرعت کند و دور سرعت تند را دارد استفاده میشود. در این نوع از آسانسور ها ابتدا سرعت تند شده و بعد از مدتی کند میشود به خاطر همین تغییر سرعت است که آسانسور ها دچار تکان خوردن میشوند. این تکان خوردن در هنگامی که آسانسور در حال توقف کردن است نیز به وجود می آید.
بهتر است این نکته را هم بدانید که در اسانسور ها برای اینکه دو سرعت داشته باشیم باید از متور گیربکس دار استفاده کنیم.
2.تابلو کنترل کننده درایو دار:
در این نوع از آسانسور ها، آسانسور چه در هنگام شروع به حرکت کردن و یا چه در زمان توقف گردن سرعت خود را با قدرت کمتری کاهش میدهد به همین دلیل در مواقع تغییر سرعت آسانسور با تکان های شدیدی همراه نبوده و حرکت آسانسور بسیار بسیار نرم تر از درایو تابلو فرمان دو سرعته میباشد و هیچ گونه تکان شدید در هنگام حرکت یا ایستادن نیست.
3.درایو تابلو فرمان VVVF:
در این نوع نیز مانند نوع تابلو کنترل کننده درایو دار آسانسور به خاطر وجود اینورتر حرکت آرام و نرمی دارد. در این نوع به خاطر اینکه آسانسور حرکت نرمی داشته باشد و تکانی احساس نشود درایو انرژی و توان الکتریکی ای که از شبکه برق میگیرد را ابتدا تنظیم کرده و سپس ولتاژ آن تنظیم شده را برای موتور آسانسور میفرستد.
به علارت دیگر میتوان گفت درایو ابتدا بین موتور سه فاز آسانسور و شبکه برق قرار می گیرد و حال ولتاژ و فرکانس مناسب را برای موتور آسانسور تنظیم میکند.


درایو آسانسور چطور کار میکند؟
درایو آسانسور قطعه ای بسیار مهم در تابلو فرمان آسانسور است. برای درک اهمیت اینورتر ها یا همان اینورتر های آسانسور باید به این نکته توجه کرد که :
سرعت آسانسور توسط 3 عامل تعیین میشود:
- ولتاژ ورودی به موتور
- تعداد قطب های سیم پیچ داخل موتور
- فرکانس برق ورودی به موتور
تغییر ولتاژ ورودی به موتور توسط ما کار به صرفه ای نیست و هزینه بر است. تعداد قطب های سیم پیچ هم دست ما نیست و توسط شرکت سازنده موتور هنگام ساخت آن تعیین میشود . بهترین راه برای تنظیم سرعت موتور تغییر در فرکانس برق ورودی به موتور است. فرکانس کاری موتور آسانسور بین 5 تا 50 هرتز است. (فرکانس 5 هرتز کمترین سرعت و 50 هرتز بالاترین سرعت است).
و از آن جایی که کار درایو آسانسور تنظیم فرکانس برق ورودی به موتور است به عنوان قطعه ای مهم در اسانسور از آن یاد میکنند. درایور ها یا همان اینورتر ها بر اساس نوع عملکرد خود به دو دسته اینورتر ها(درایو های) حلقه باز و درایور ها یا (اینورتر های) حلقه بسته تقسیم میشوند که در ادامه به معرفی آن ها خواهیم پرداخت.

درایو های close loop و open loop چطور کار میکنند؟
در حالت کلی درایو های آسانسور خود به دو نوع تقسیم میشوند:
- open loop
- close loop
درایو آسانسور open loop + فیلم
درایو آسانسور حلقه باز پس از رسیدن به دور انداز به آرامی شروع به کم کردن فرکانس و سرعت موتور میکند تا زمانیکه کابین بایستد و هیچگونه اطلاعاتی از وضعیت موتور ندارد. اما در مدلهای close loop عملکرد به گونه دیگری است.
در ادامه برای درک بهتر کارکرد و چیستی درایو (اینورتر) آسانسور بهتر است ویدئو زیر را که در مورد درایو آسانسور open loop ببینیم و با عملکرد آن در آسانسور ها و تابلو فرمان آشنا شویم.
درایو آسانسور close loop
در درایو حلقه بسته درایو آسانسور به صورت لحظه ای از وضعیت موتور (فرکانس و ولتاژ و سرعت چرخش) آگاه است. سپس اطلاعات دریافت شده را پردازش میکند و در هر لحظه بهترین فرکانس را برای موتور تنظیم میکند تا حرکت موتور در نرم ترین حالت ممکن باشد.
مثلا در شرایطی که کابین پر باشد ممکن است درایو آسانسور open کابین را چند سانتی متر پایین تر از درب طبقه متوقف کند در حالیکه درایو آسانسور close چون از این اضافه بار خبر دارد با کنترل فرکانس باعث میشود کابین دقیقا جلوی درب طبقه متوقف شود. مورد دیگر زمانی است که فاصله یک طبقه تا طبقه بعدی کمتر از حد معمول باشد. در این مواقع موتور قبل از اینکه به سرعت بالای خود برسد باید سرعت کم کند .
در اینگونه آسانسور ها اگر از درایو open استفاده کرده باشیم به مشکل میخوریم و توقف دقیقا جلوی درب طبقه اتفاق نمی افتد ولی در درایو های close چنین مشکلی را نداریم.
برای درک بهتر آنچه در مورد درایو (اینورتر) گفته شد بهتر است ویدئو زیر را با همدیگر ببینیم تا از عملکرد درایو آسانسور close loop درک بهتری داشته باشیم.
مزیت های درایو هایclose loop نسبت به open loop
برخی قابلیت های درایو های close loop به شرح زیر است:
- با حذف زمان های هدر رفته بازدهی آسانسور را بالاتر میبرد . (مثلا بلافاصله پس از فشار دادن شاسی اگر مشکلی نباشد کابین شروع به حرکت میکند).
- کابین دقیقا جلوی درب طبقه توقف میکند ( و نه کمی بالا یا پایین تر)
- کنترل حرکت نرم کابین در شروع حرکت و در زمان توقف .
- نداشتن مشکل توقف نا مناسب در طبقاتی که طول طبقه کمتر از حد معمول است.
در درایو های close loop معمولا از سیستم دسترسی مستقیم ( به انگلیسی direct aproach) هم استفاده میکنیم.
سیستم دسترسی مستقیم یا direct approach چیست؟
در بعضی آسانسور ها پس از بسته شدن درب کابین مدتی توقف دارد و سپس کابین شروع به حرکت میکند. یا در زمان توقف با اینکه کابین در جای خود ثابت است ولی آسانسور اجازه باز کردن درب را به شما نمیدهد. علت این امر این است که آسانسور واقعا در جای خود ثابت نیست و در حال حرکت است ولی با سرعت پایین (به این قسمت از حرکت آسانسور اصطلاحا مسیر پیاده روی گفته میشود).
سیستم دسترسی مستقیم با حذف این قسمت از مسیر و البته با حفظ نرمی حرکت کابین بازده آسانسور را بسیار بیشتر میکند. همچنین از اتلاف انرژی هم جلوگیری میکند.

قیمت درایو آسانسور
قیمت خرید درایو آسانسور در زمان نگارش این مقاله ( بیستم و هشتم بهمن ماه سال 1400 ) در بازار تقریبا از 8.500.000 شروع شده و تا 20.000.000 میلیون تومان ادامه دارد. اما باید توجه داشت از آن جا که مواد خام و اولیهدرایور های آسانسور خارجی بوده با تغییر و نوسانات دلار دچار تغییر میشود.
البته باید توجه داشت که قیمت خرید اینورتر ها یا همان درایو های آسانسور بستگی به مواردی همچون جنس، تعداد محصول و حتی گارانتی نیز دارد.
به همین خاطر پیشنهاد میکنیم برای خرید و کسب اطلاع از قیمت روز این محصول از طریق واتساپ با ما در ارتباط باشید. همچنین میتوانید برای خرید درایو آسانسور از طریق صفحه فروشگاه قطعات آسانسور سایت ما استفاده نمایید.
دانلود PDF مقاله پاراشوت
برای دسترسی همیشگی به متن این مقاله و استفاده آزاد از مقاله بررسی کامل و جامع انواع اینورتر های آسانسور همواره میتوانید از قسمت زیر نسبت به دریافت و دانلود مقاله اقدام نمایید.
اگر این مقاله برای شما مفید بوده و یا هر گونه سوال انتقاد و پیشنهادی دارید در قسمت کامنت ها با ما در جریان بگذارید و به ما بگویید برای بهبود این مقاله چه چیز هایی را باید به آن اضافه نماییم.
همچنین میتوانید برای آشنایی بیشتر با دیگر قطعات آسانسور به معرفی قطعات آسانسور بپردازید.
|
۲ پاسخ
عالی
خواهش میکنم.
بسیار خوشحالیم که مطالب سایت برای شما کاربردی و آموزنده بوده