آسانسور مسافربر
در این مقاله به صورت ویژه به معرفی آسانسور مسافربر خواهیم پرداخت.
آسانسور یا بالابر (برای حمل بار) یا آسانبر (برای حمل انسان) کابین متحرکی است که به وسیلهٔ آن از طبقهای به طبقات بالا روند یا بالعکس.
به عبارت دیگر آسانسور یکی از تجهیزات حمل و نقل عمودی است که جابجایی مردم یا کالا بین طبقات را تسهیل میبخشد. آسانسورها عموماً به کمک موتورهای الکتریکی باعث حرکت عمودی کابین میشوند.
از آن جایی که از آسانسور ها در جاهای مختلف و برای کار های مختلفی استفاده میشود برحسب تکنولوژی های ساخت آن ها به دسته های مختلفی تقسیم میشوند.
از مشهور ترین این دسته ها میتوان به :
1.آسانسور کششی (کابلی) گیربکسی
2. آسانسور کششی (کابلی) گیرلس
3. آسانسور هیدرولیک
4. آسانسور باربری
5. آسانسور مسافربر
اشاره کرد.
که در این مقاله همانند مقاله های قبلی که به آسانسور کششی گیربکسی، آسانسور های کششی گیرلس ،آسانسور های هیدرولیک و آسانسور های باربری پرداختیم بهصورت کامل به نوع ساخت آسانسور مسافربر، موارد استفاده ازآسانسور های مسافربر، نوع کارکرد این نوع آسانسور ها و دیگر موارد مربوط به این نوع آسانسور خواهیم پرداخت که شما عزیزان میتوانید برای آشنایی با سایر آسانسور ها و مقاله های مربوط از صفحه ی معرفی انواع آسانسورها به این مطالب دسترسی داشته باشید.
آسانسور مسافربر چیست ؟!
آسانسور های مسافربر از پر کاربرد ترین و پر استفاده ترین نوع آسانسور ها میباشد، آسانسور های باربر در رتبه ی بعدی پر کاربردترین نوع آسانسور ها قرار میگیرند.آسانسور مسافربر به دسته ای از آسانسور ها گفته میشود که برای جابجایی ساکنین ساختمان های مسکونی، تجاری و اداری مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع از آسانسور ها معمولا برای ساختمان هایی استفاده میشود که بیش از سه طبقه دارند.
آسانسور های مسافربری دارای وزن تقریبی دو تن است و توانایی حمل مسافر تا 1.5 تن را دارد
آسانسور مسافربر، معمولا از آسانسور های دیگر دارای ظاهری زیباتر است و سازندگان این نوع از آسانسور ها وقت بیشتری بر روی ظاهر و تزیینات آن ها نسبت به سایر آسانسور ها میگذارند.
ساخت و طراحی آسانسور های مسافربر بر خلاف تفکر عموم مربوط به قبل از ساخت ساختمان های بلند و مرتفع است.چنان چه این آسانسورها مطابق دستورات استاندارد نصب شود، ایمنی آن ها بیشتر از پله های معمولی ساختمان می باشد و چون این نوع از آسانسور ها برای جا به جایی انسان ها استفاده میشود تجهیزات ایمنی بیشتری بر روی آن ها برای سهولت استفاده افراد قرار میگیرد.


تغییرات آسانسور های مسافربر با پیشرفت تکنولوژی
به طور حتم ساختمان های مرتفع بدون وجود آسانسورها، معنی و مفهوم نداشته و استفاده از آن ها بسیار سخت خواهد بود.
قرار گرفتن آن ها در بیرون و یا خارج از ساختمان بستگی به شرایط و امکانات و نوع کاربری ساختمان ها دارد.
باید توجه داشت که آسانسور های مسافربر از ابتدا همینطور نبوده اند و در طول زمان نوع استفاده و تکنولوژی ساخت آن ها نیز تغییر کرده است.
یکی از این تغییرات که به مرور زمان به وجود آمده است حذف اوپراتور از آسانسور های مسافربر میباشد.
اوپراتور های آسانسور مسافربر
اوپراتور ها در تمام زمان در داخل آسانسور مینشسنتد و مسافران را به مقاصد و طبقاتی که مد نظر کاربران و مسافران بود میرساندند اما امروزه با پیشرفت فناوری و دگرگون شدن فناوری ساخت آسانسور ها دیگر نیازی به اوپراتور نیست و مسافران خود نیز میتوانند به راحتی با فشردن دکمه یا شستی طبقه ای را که میخواهند به آن بروند را انتخاب کنند و بعد از رسیدن آسانسور و باز شدن در آن به صورت خودکار سوار بر آسانسور شده و به طبقه دلخواه رفته و در آن جا از دری که به صورت اتوماتیک برای آن ها باز میشود پیاده شده و به مقصد دلخواه خود بروند.
استفاده از این اوپراتور ها به صورت کامل از بین نرفته است و هم اکنون از این سیستم در حال حاضر بالابرهای موقت استفاده می شود.

در آسانسورهای مسافربری که در ساختمانهای شلوغ وجود دارند از کنترلهای الکترونیکی استفاده میکنند که در آن ها تکنیک های برنامه نویسی و کامپیوتری برای مراقبت و کنترل رفت و آمد بهکار رفته است. مثلا وقتی که شرکت تعطیل میشود و اشخاص بسیاری آسانسور را ترک میکنند، آسانسور به صورت خودکار به آخرین طبقه میرود و در سایر طبقات توقف نمیکند.

انواع آسانسور های مسافربر و مشخصات فنی آن ها
در آسانسور های مسافربر بنا بر نیاز و امکانات از فناوری ساخت اسانسور های کششی و یا هیدرولیک استفاده میشود . که قبلا نوع ساخت و سایر ویژگی های آن ها را بررسی کرده ایم.
اما به اختصار در این جا هم به آن ها اشاره خواهیم کرد.
آسانسورهای کششی مسافربر
آسانسور های کششی را همان طور که در پست های قبل به طور کامل معرفی کردیم میتوان به دو گونه آسانسور های کششی گیربکسی و آسانسور های کششی گیرلس تقسیم کرد.
نیروی حرکتی این نوع از آسانسور ها از موتوری که در بالای چاه آسانسور وجود دارد تامین میشود.
برای ساختمان آسانسور مسافربری در ساختمان های مرتفع، فقط از آسانسورهای کششی استفاده می شود.
آسانسورهای وینچی مسافربر
نوعی آسانسور، که با زنجیر یا طناب فولادی(بکسل) آویزان شده و نیروی رانش به طریقی به آن وارد میشود.
علاوه بر این آسانسور های مسافربری را از نظر ظرفیت،سرعت،تعداد درب،نوع کابین،سیستم تعلیق و…
به مدل ها و تیپ های بسیار مختلفی تقسیم میکنند.

آسانسورهای هیدرولیک مسافربر
آسانسور های هیدرولیک برای ساخت آسانسور های مسافربری در ساختمان هایی با ارتفاع کم و سرعت کمتر از یک متر بر ثانیه استفاده میشود.
در کشور های پییشرفته همچون آلمان و انگیس حدود 70 درصد از آسانسور های ساختمان های کم ارتفاع از این نوع آسانسور ها استفاده میکنند.
علت استفاده زیاد از این نوع آسانسور ها نرمی حرکت در شروع حرکت اولیه، خرابی های کم و هزینه کم سرویس و نگهدار این سیستم هاست.
ضمنا همان طور که در مقاله ی معرفی آسانسور های هیدرولیک اشاره کردیم این آسانسور ها به دلیل حذف کادر وزنه و سیم فولادی ظاهر زیبا تر و شکیل تری خواهند داشت.

طریقه ساخت و نوع کارکرد آسانسور مسافربر چگونه است !؟
اسانسورهای مسافربری با ظرفیت بار مختلفی مثل 225 ، 300 ، 320 ، 400 ، 500 ، 630 ، 1000 ، 1275 کیلوگرم و تا سرعت 2 متر در ثانیه تولید می شوند.
باید توجه داشت که نحوه ی ساخت این نوع از آسانسور ها تفائت چندانی با آسانسور های کششی و یا هیدرولیک ندارد.
فیلم آموزش ساخت آسانسور مسافربر
در ساخت آسانسورمسافربر در ساختمانهای بلند یک دستگاه موتور برقی در بالای شافت آسانسور که بالا و پائین میرود قرار میدهند، این موتور شافت یک دستگاه قرقره دارد.
در ویدئوی زیر نحوه ساخت آسانسور های مسافربر را با هم خواهیم دید.
اسانسور های مسافربر نسبت به سایر آسانسور ها دارای سیستم نرم تر و روان تری هستند که این نرمی و روانی به خاطر وجود عامل های زیر هستند:
تابلو فرمان
تابلوی فرمان آسانسور های مسافربر به دو نوع دو سرعته و تک سرعته تقسیم میشود.

آسانسور تک سرعته
در آسانسورهای تک سرعته سیستم آسانسور با داشتن قطعه ای به نام درایو میتواند حرکت و ایستادن آسانسور را بسیار نرم تر و نامحسوس ترکنترل کند.
در این نوع آسانسور ها که آسانسور های تک سرعته نامیده میشوند درایور برق را به آرامی و به صورت سینوسی به موتور وارد کرده و موتور به نرمی و بدون شوک شروع به حرکت میکند و به سرعت نامی میرسد .در هنگام ایستادن نیز با کم کردن برق موتور به صورت سینوسی باعث ایستادن آرام و بدون شوک آسانسور میشود.

آسانسور دو سرعته
در این نوع از آسانسور ها موتور آسانسور توانایی به حرکت در آمدن در دو مرحله را دارد و به همین خاطر حرکت و ایستادن کابین به صورت ناگهانی و مشهود میباشد.
نحوه ی کار این نوع از آسانسور ها این گونه است که آسانسور با القای قسمت اول فشار برق به صورت خطی با سرعت کند حرکت و طی مرحله دوم با اضافه شدن تمام توان برق موتور به سرعت نامی میرسد و هنگامی که نزدیک مقصد یا طبقه مورد نظر میرسد با کم کردن مقدار برق و کم کردن سرعت به طور ناگهانی و رفتن روی سرعت کند به طبقه نزدیک و هنگام رسیدن به طبقه برق کامل قطع و ترمز موتور بسته و آسنسور می ایستد.
ریل ها
یکی دیگر از قطعاتی که در نرم کار کردن آسانسور های مسافربری تاثیر گذار است ریل ها هستند.
ریل ها قطعاتی از نوع فولاد و طول پنج متر به شکل(T) میباشند که کابین در بین آنها حرکت میکند و باعث میشوند تا کابین از مسیر خود منحرف نشود و فقط حرکت عمودی داشته باشد.
در نصب ربل ها اگر دقت کافی لحاظ نشود و ریل ها از نظر تراز بودن و فاصله افقی بین دهانه دارای خطا باشند باعث تکان کابین در حین حرکت و ایجاد صدمات میشوند.

تمیزی ریل ها و تنظیم بودن کفشک ها
کفشک ها قطعاتی هستند عمدتا از نوع چدن که روی کابین نصب و متصل کننده کابین به ریل هستند و ریل به کمک کفشک ها باعث خارج نشدن کابین از بینشان میشود.کفشک ها در دو نوع لغزشی و غلطکی در بازار به فروش میرسند. کفشک های لغزشی همانطور که از نام آنها مشخص میباشد دارای لنت هایی میباشند که با افتادن دور ریل باعث هدایت کابین میشوند این کفشک ها بعد از مدتی استفاده با اتمام لنت رو به رو هستند و باید لنتشان هر چند وقت یک بار تعویض گردد علاوه بر آن نیاز به روغن کاری مداوم ریل ها توسط روغندان را داردند و اگر به هر دلیلی ریل ها روغن کاری نشده و خشک باشند باعث اتمام زودتره لنت ها و ایجاد صدا در کابین میشود.
کفشک های غلطکی
این نوع کفشک ها که به نام رولر نیز شناخته میشوند دارای سه چرخ متحرک و بلبرینگ هستند که از سه جهت به ریل چسبیده و با اتصال به کابین آنرا هدایت میکنند.کفشک های غلطکی دیگر نیازی به لنت ندارند و لازم نیست هر چند وقت یک بار سرویس شوند و نکته مهم تر اینکه نیازی به روغنکاری ریل نیز ندارند و علاوه بر تمام این موضوعات حرکت کابین را به دلیل چرخیدن روی ریل و نه سر خوردن بسیار بی صدا و روان خواهند کرد.

الکترو موتورهای آسانسورهای مسافربر
الکترو موتور ها در موتور اسانسور های مسافربر با کمک کابلهای کشش و سیستم متقابل وزن؛ مانند یک بالابر معمولی کار جابجایی را انجام میدهند، یا با پمپ هیدرولیک میزان مایعات را برای بالا بردن در یک پیستون استوانهای جک مانند تزریق و کنترل میکنند.
مزایا و معایب آسانسور مسافربر
معایب آسانسور های مسافربری | مزایای آسانسورهای مسافربری |
---|---|
آسانسور های مسافربر در ساختمان های بالاتر ازهفت طبقه محدودیت دارند. | حرکت نرم و بی صدا و سر و صدای کم |
دارای سرعت پایینی هستند ( تقریبا کمتر از یک متر بر ثانیه) | قابلیت صرفه جویی در مصرف برق تا 70 % |
آسانسور های مسافربر نیاز به قدرت موتور بیشتری دارند | قابلیت اجرا با برق تک فاز ( 220 ولت ) |
محدودیت تعداد استارت در ساعت دارند که این تعداد معمولا در آسانسور های مسافربر نزدیک به 90 تا است | قابلیت اجرا تا سرعت 5 متر بر ثانیه |
از دیگر مزایای آسانسور های مسافربر میتوام به موارد زیر اشاره کرد:
- قابلیت استفاده در محیطهایی با ترافیک سنگین (ادارات دولتی ، هتلها و … )
- دارای سیستم اضطراری در هنگام قطع برق
- قابلیت اجرا به دو روش کششی و هیدرولیک
- قابلیت اجرا بدون موتورخانه ( MRL )
- دارای ظاهر زیبا تر نسبت به سایر آسانسور ها
- ضریب ایمنى بالا
- حرکت نرمتر از سایر آسانسور ها
- بدون لرزش و ارتعاش
- بدون نیاز به موتورخانه در بالا،
- بدون نیاز به کنده کاری زیاد در پایین
- اجرای صاف و بهبود دقت – متوقف کردن؛
- کابین راحت و کاهش میزان سر و صدا.
- پانل های کنترل ضد خرابکاری و تماس با پست ها با روشنایی.
- نشانگر جهت حرکت و موقعیت کابین.
- تنظیم کننده فرکانس سرعت وینچ و درایو درب؛
- میتوانند با طراحی و سبک فضای اطراف آن متناسب باشند.
- این آسانسورها میتوانند تجهیزات دیگری نیز داشته باشند، مانند صفحه نمایش تلویزیونی، بلندگو برای پخش موسیقی یا اعلانها، آگهیها و تبلیغات صوتی و تصویری.
یکی از بزرگترین مزایای استفاده از آسانسور های مسافربر میتوان به آسانسور های شیشه اشاره کرد.
آسانسور شیشه ای نوعی آسانسور مسافربری است که در و دیوارههای شیشهای دارند.
آن ها میتوانند در هر جایی که از آسانسور های معمولی به کار میروند استفاده شوند اما به عنوان یک جایگزین زیبا تر و شیک تر. جنس کابین شیشهای از نوعی شیشه به نام لمینت (شیشه جلوی اتومبیل) است این نوع شیشه در مقابل ضربه بسیار مقاوم بوده و اگر در اثر ضربه بسیار قوی بشکند فرو نمیریزد و در جای خود باقی میماند.


آسانسورهای مسافربردر کجا مورد استفاده قرار میگیرند؟!
آسانسور های مسافربری معمولا در تمام مکان ها مثل ساختمان های اداری، تجاری و یا مسکونی به کار میرود.
به طور کل میتوان گفت هر جا که نیاز به جایی انسان ها باشد نیاز به آسانسور مسافربر نیز هست.

و در آخر نمونه ای از پروژه های مربوط به آسانسور های گیربکسی اجرا شده توسط شرکت البرز آسان بر سناباد را میتوانید مشاهده نمایید.


خرید و نصب آسانسورهای مسافربر
با توجه به نوسانات قیمت و ثابت نبودن نرخ دستمزد ها و قطعات مصرف شده در این نوع از آسانسور ها شما میتوانید برای سفارش خرید آسانسور در مشهد و سایر شهرستان ها با ما از طریق شماره تلفن های درج شده درپایین سایت با ما در ارتباط باشید. شرکت البرز آسانبر سناباد با استفاده از قطعات خوب، مرغوب و باکیفیت و طراحی اولیه، نحوهی اجرا و گروه مجری نقش بسزایی در کیفیت این مدل ازآسانسور های مسافربر را دارد.
طراحی و نصب این نوع از آسانسور ها از آسانسور های کششی (هیدرولیک و گیربکسی) کاملا متفاوت و نیاز به تخصص و تیم بسیار قوی درزمینهٔ ی طراحی، تولید و مونتاژ میباشد.
شرکت آسانسور و پله برقی البرز آسانبر سناباد با بیش از دو دهه تجربه در این صنعت با رزومهی درخشان در زمینهی طراحی، تولید، فروش، نصب و راهاندازی، سرویس و نگهداری و خدمات پس از فروش انواع آسانسورهای مسافربر و آسانسور روملس (Machine Room Less) افتخار اجرای پروژههای شما در سطح شهر مشهد و سایر استان ها را دارد.
دانلود PDF مقاله آسانسور های مسافربر
برای دسترسی همیشگی به متن این مقاله و استفاده آزاد از مقاله آسانسور های مسافربری میتوانید از قسمت زیر نسبت به دریافت و دانلود مقاله اقدام نمایید.
آیا این مقاله برای شما مفید بوده است و مطالب این مقاله را تایید میکنید !؟ تجربه شما از استفاده از آسانسور های مسافربر چیست !؟ آیا شما استفاده از این آسانسور هارا پیشنهاد میکنید !؟ نظر شما در مورد این نوع از آسانسور ها چیست !؟
|